Autizam je zagonetni razvojni poremećaj koji počinje u ranom detinjstvu , uglavnom tokom prve 3 godine života.Deca s autizmom obično imaju poteškoće u ponašanju , kao i uspostavljanju socijalnih odnosa i komunikacije na uobičajeni način.

Ranije se smatralo da autizam nastaje zbog neodgovarajuće nege od strane roditelja, medjutim, savremena medicinska istraživanja ukazuju na biološke uzroke autizma , poput genetsih faktoria, virusnih infekcija, komplikacija tokom trudnoće i porodjaja i slično.

Istraživanja su utvrdila da će trudnice koje u 20. nedelji trudnoće, imaju nizak nivo vitamina D , najverovatnije imati i dete sa osobinama autizma do uzrasta od šest godina . Vitamin D se naziva i vitaminom sunca, jer pod uticajem ultraljubičastih zraka ,nastaje sintezom u koži.Može se uneti i putem hrane, ali je to vrlo mala količina , kao i putem farmaceutskih preparata .

Najnovija australijska studija pokazala je da buduće mame koje uzimaju suplemente vitamina D tokom prvog dela trudnoće ,mogu sprečiti pojavu autizma kod svoje dece. Ipak , potrebno je utvrditi koja je doza vitamina D bezbedna za trudnice.

Uzimanje vitamina D tokom trudnoće može smanjiti  rizik od pojave autizma kod dece

Login

Traži

Koristimo kolačiće (cookies) kako bi
poboljšali funkcionalnost stranice Više...